SUP open water / downwind
Att paddla effektivt och avslappnat i öppet vatten, med vågor, dyningar och skiftande vind, det kräver särskild kunskap och träning. Oavsett om du fokuserar på race eller mer avancerad fripaddling på SUP. I denna kursen arbetar vi utifrån ett brett perspektiv med flera olika fokuspunkter:
Läsa vattnet utifrån ett SUP-perspektiv genom att bättre tolka vind- och väderskiften, sjögång samt väga in andra yttre faktorer.
Använda vågor, vind och strömmar till din fördel.
Trimma din paddlingsteknik i skiftande förhållanden; motvind, sidvind, reflexvågor etc. Förstå just din specifika brädas egenskaper i krävande sjö.
Effektivisera din medvindspaddling (downwind) oavsett vågstorlek eller vindstyrka.
Paddla säkert i öppet vatten och i tuffare förhållanden.
Nivå: Medel till avancerad. (Instegsnivå / Medel: Du behärskar paddling i viss sjögång i måttlig till frisk vind. Kan utföra svängar och riktningsförändringar. Tar dig obehindrat upp på brädan efter fall. Simkunnig).
Max antal deltagare: 4 st
Utrustning: Egen bräda och kringutrustning. (Krav på leash och flythjälp / flytväst 50 N). Klädsel utifrån vatten- och vädertemperatrur.
Kursen pågår i 2 h. (I de fall vi kör från A till B ansvarar deltagaren själv för transport tillbaka till utgångspunkten).
Plats: Gottskär, Onsalafjorden. (Kontakta oss för prisuppgift om ni vill köra på annan ort)
Certifierade instruktörer (ISA international surfing association / Svenska SUP Certifikatet)
Pris: 1520:- / person
Bokningsförfrågan: info@stapaddla.se
Tips: Våra renodlade downwindkurser läggs upp som "pop-up´s" på vår facebook-sida, beroende på våg- och vindförhållanden.
Medvind för alla
Onsalafjorden räknas till ett av Sveriges absolut bästa ställen för downwind-paddling. Sedan många år är fjorden vår bas för denna typ av aktivitet. Under blåsiga dagar samsas här SUP, surfski, vindsurfing och kite för att ta vara på fjordens unika karaktär med kvicka vågor och snabbt byggande dyningar. Flera olika vindriktningar fungerar bra för just medvindspaddling. Att det är en fjord gör också att det oftast är nära till land, vilket både skapar trygghet och omväxlande naturupplevelser.
Hur går en downwind-paddling till?
Förenklat betyder downwind att man paddlar i medvind med påskjutande hjälp av både vågor och vind. Oftast från punkt A till punkt B där vinden och vågornas riktning bestämmer startpunkt och målpunkt. Målet är att få brädan att plana / surfa genom att binda samman vågor och dyningar. Längden på körsträckan i fjorden kan variera, men är oftast mellan 7-12 km. Vi har även ett par kortare intro-sträckor som är ca 2,5 km. Efter gemensam samling, som inleds med genomgång för dagens paddling på land, så paddlar vi ut och siktar mot målet. När alla nått slutpunkten samlas vi för att sedan ta oss tillbaka till utgångspunkten. Tillbakakörningen görs vanligtvis med bil eller båt.
Vad krävs paddlingsmässigt?
Att behärska grunderna inom ståpaddling / SUP och ha viss vana att paddla i oregelbunden sjö.
Utrustning?
Renodlade downwindbrädor, eller touring- / racebrädor utformade för skiftande sjö fungerar bäst. Som insteg, och för att lära sig grunderna, går det även utmärkt att köra allroundbrädor. Vi välkomnar alla sorter av brädor, och kör i många skiftande förhållanden, så tveka aldrig att prova just den bräda du har tillgång till. Din paddel som du känner dig mest bekväm vid för aktiv allround- / race-paddling kommer funka bra även för downwind. Klädsel väljs utifrån aktuellt väder och vattentemperatur. Vi har krav på att alltid använda leash (fotkoppel / fånglina) samt flytväst, gärna i kombination med mobiltelefon eller annan utrustning för kommunikation.
Övrigt
Den roligaste downwind-paddlingen har rejäla och kraftfulla vågor med en stadig medvind. Men även dagar med svag vind och små ankel-höga vågor är givande och dessutom kul att paddla i. Mycket av den tajming och brädförståelse som behövs i downwind-paddling kan trimmas under vind- och vågfattiga dagar, därför kör vi downwind-träning även under dessa dagar.
Vi anpassar oss till väderförhållandena och kommunicerar svårighetsgraden ungefär som pisternas markeringar i utförsåkning. Kom dock ihåg att havet och vädret kan förändras ytterst snabbt, och dessa markeringar är endast markörer vi använder när vi diskuetarar och beskriver olika förhållanden.
Grönt: Mycket lätt, för nybörjare och barn. Jämn svag vind med ytterst små vågor.
Blått: Lätt. Måttlig vind med mindre vågor som just börjar bryta.
Rött: Medelsvårt. Frisk vind med brytande vågor och dyningar i varierande storlek.
Svart: Avancerat. Hård vind eller kuling med kraftfulla brytande vågor och längre dyningar.
> Vid lättare vindar, främst grönt / blått, så paddlar vi ibland upp mot vinden för att sedan köra downwind ner till startpunkten. Upwind-paddling skapar bra förståelse för vågor, vind och vattenrörelser, samt ger en bra allmän träning inför den rena downwind-paddlingen.
> Våra väderprognoser hämtar vi främst från DMI och SMHI. För väderinformation i realtid och analys av olika vindriktningar så använder vi Onsala Space Observatory som ligger strax utanför fjorden.
> Våra turer och träningar är ofta i form av pop-up´s. Ibland har vi kort framförhållning eller kör en vänteperiod utifrån väderprognos. Och ibland bokar vi träning oavsett väder och vindriktning.
> Starttid för en paddling innebär att paddlaren är helt startklar. Dvs ombytt och uppvärmd med all utrustning färdig för att gå i vattnet och börja paddlingen. Mer om villkor och förhållningssätt här.
> Pris beroende på upplägg som transport, tid, utrustning.
Frågor: info@stapaddla.se / 0730-487014
STÅPADDLA I ONSALA MED NORDIC DOWNWIND TM
Målet med Nordic Downwind är att bredda medvindspaddlingen på SUP genom att inspirera och visa att downwind kan göras på många olika sätt, i många olika väder.
Nordiskt klimat innebär växlande och ibland oförutsägbara vindar och vågor. Inte alltid vad som räknas perfekt för downwind. Sällan varmt, inte längst vågor, och nästan aldrig en varm strand att komma i mål på. Granar istället för palmer som siluetter utmed kusten. Men det är just detta som är en del av charmen.
Trots att jag surfat och paddlat i Onsalafjorden sen mitten av 80-talet, så lär jag mig något nytt om fjorden precis varje gång jag är ute.
Små nyanser om hur vågorna beter sig i olika vindriktningar. Skiftande strömmar och varierande vattennivåer. Det finns en oändlig rad komplexa parametrar som gör det både spännande och utmanande. Att det inte är ovanligt att man en möter en säl, eller en hoppande öring, gör fjorden ännu mer fascinerande. Och att fjorden egentligen inte är en fjord, utan ett estuarium, eftersom den saknar en tröskel vid mynningen, det gör ju saken ännu mer spännande. Men jag fortsätter att kalla den fjord ändå. Världens bästa fjord.
Välkommen till Nordic Downwind! / Pontus Ny